Wat is een bovenste luchtweginfectie?
Bovenste luchtweginfecties worden meestal door virussen veroorzaakt en hoeven niet behandeld te worden. Het gaat om verkoudheid, keelpijn, hoesten, middenoorontsteking en bijholteontsteking. Lagere luchtweginfecties zijn vaak ernstiger en moeten soms behandeld worden met antibiotica.
Hoe krijg je een luchtweginfectie?
Bovenste luchtweginfecties worden vaak door virussen veroorzaakt, zoals verkoudheids- en griepvirussen. Daar kan een bacteriële infectie bijkomen. Dat is vaak het geval bij ontsteking van de neusbijholten, de amandelen en/of het middenoor. Dergelijke bacteriële infecties komen ook voor zonder verkoudheid of griep.
Hoe herken je een luchtweginfectie?
Symptomen van een luchtweginfectie zijn: hoesten, keelpijn, neusklachten, koorts en hoofdpijn. Een bovenste luchtweginfectie geneest meestal vanzelf, terwijl een onderste luchtweginfectie vaker om behandeling door een arts vraagt.
Wat behoort tot de bovenste luchtwegen?
De bovenste luchtwegen bestaan uit de neus, de keel en het strottenhoofd (boven de stembanden). De onderste luchtwegen bestaan uit de luchtpijp, de luchtpijptakken (bronchiën) en het longweefsel (longblaasjes).
Is een luchtweginfectie besmettelijk?
Wanneer iemand een luchtweginfectie heeft, zoals een verkoudheid, kan diegene deze ziekteverwekker verspreiden door te hoesten. “Het verschilt per ziekteverwekker, maar over het algemeen is iemand besmettelijk vanaf het moment dat iemand ziekteverschijnselen krijgt, tot de verschijnselen weer verdwenen zijn.”
Hoe kom je aan een virale infectie?
Je kunt op verschillende manieren in aanraking komen met een virus. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van virusinfecties. Besmetting door praten, hoesten of niezen. Voorbeelden van virussen die op deze manier worden overgedragen, zijn verkoudheidsvirussen, het griepvirus en het nieuwe coronavirus.
Hoe zorg je ervoor dat je de luchtwegen kunt openen?
Reinig mond en keelholte (lepelen) Probeer eerst de voedselbrok die achter in de keel zit met de hand te verwijderen. Plaats twee gestrekte vingers van elke hand achter de kaakhoek, zo dicht mogelijk bij het oor, om de mond te openen.
Waar zijn de bovenste luchtwegen mee bekleed?
Slijmvlies in de bronchiën De bronchiën zijn van binnen bekleed met een slijmvlies en kleine kraakbeenringen. Die zorgen ervoor dat de bronchiën open blijven staan, net als bij de luchtpijp. Glad spierweefsel in de bronchiën zorgt ervoor dat de bronchiën zich ontspannen bij inademing en weer uitstrekken bij uitademing.