Hoe donkerder het aardoppervlak hoe meer zonne energie de aarde absorbeert?

Hoe donkerder het aardoppervlak hoe meer zonne energie de aarde absorbeert?

De atmosferische gassen absorberen slechts 19% van het zonlicht dat aan de buitenkant van de atmosfeer beschikbaar is. 51% van de energie van de directe en diffuse zonnestraling wordt geabsorbeerd door het aardoppervlak.

Hoeveel langgolvige straling bereikt het aardoppervlak?

De atmosfeer zendt langgolvige straling in alle richtingen uit, waarvan 333 W/m2 het aardoppervlak en 199 W/m2 de ruimte bereikt. Een interessant aspect is de invloed van de hoeveelheid broeikasgassen op de energiehuishouding en de temperatuur van de aarde.

Hoe bereikt de warmte van de zon de aarde?

De aarde ontvangt straling van de zon, maar zendt zelf ook warmtestraling uit. Een deel daarvan wordt onderschept door de atmosfeer en teruggestraald naar het aardoppervlak.

Hoeveel energie stuurt de zon per jaar naar de aarde?

Energie van de zon De hoeveelheid zonne-energie die de aarde bereikt, is namelijk 9000 keer zo groot als onze totale energiebehoefte. Deze zonne-energie komt in de vorm van licht, en omvat naast zichtbaar licht ook infrarode en ultraviolette straling, wat onzichtbaar is.

Hoe komt energie op aarde?

Veruit de meeste energie die we gebruiken (circa 91 procent) komt van fossiele brandstoffen: aardolie, aardgas en kolen. Deze fossiele brandstoffen zorgen voor de uitstoot van broeikasgassen, en bovendien veroorzaken ze de nodige vervuiling.

Welke stralingen bereiken de aarde?

De UV-B stralen dringen door tot het aardoppervlakte. UV-B stralen is de belangrijkste veroorzaker van huidverbranding en daarmee ook van huidkanker. UV-A stalen bereiken het aardoppervlakte en deze stralen dringen het diepste door in de huid. Het verschil tussen UV-A en UV-B.

Welke soort straling van de zon dringt door tot op het aardoppervlak?

UV-stralen UV-C stalen zijn de krachtigste vorm van UV-Straling, maar deze bereikt de aarde gelukkig niet. UV-B stralen wordt grotendeels door de dampkring tegengehouden maar niet volledig. De UV-B stralen dringen door tot het aardoppervlakte.

Welk effect wordt door de warmtestraling van het aardoppervlak die niet rechtstreeks de dampkring verlaat opgewekt in de atmosfeer?

Dit deel van de inkomende zonnestraling heeft dan geen invloed meer op de temperatuur. De rest van de zonnestraling verwarmt vooral het aardoppervlak en de oceanen. Deze opgenomen energie wordt als infrarode (warmte-)straling door de aarde weer teruggestraald naar de atmosfeer en uiteindelijk de ruimte in.

Hoe verdampt een plant water?

Transpiratie is de verdamping van waterdamp door planten of door de vegetatie. De huidmondjes reguleren de transpiratie van planten. Planten nemen het water in vloeibare vorm op via de wortels en verliezen water in gasvormige toestand langs de huidmondjes (stomata) op de bladeren.

Hoeveel water verdampt bij koken?

Hoeveel procent verdampt, hangt dan af van de totale hoeveelheid water. Als in dit geval één liter water (= 0,998 kg) wordt gekookt, verdampt er dus 0,053/0,998 * 100 % = 5,3 %. Bij het koken in een pan bepaald de stand van de kookplaat het vermogen, maar verder werkt het hetzelfde.

Hoe verdampt water zonder te koken?

Op het grensvlak tussen water en lucht zijn er altijd moleculen die ‘los schieten’ doordat ze in beweging zijn, en dus gasvormig worden. Hoe warmer het water is, des te meer watermoleculen ‘schieten los’. Omgekeerd gebeurt op het grensvlak ook: moleculen worden weer vloeibaar.

Hoeveel energie straalt de aarde uit naar de onderste lagen van de atmosfeer?

Gemiddeld verwarmen beide vormen van energieoverdracht de atmosfeer ten koste van het aardoppervlak. De som van alle energiestromen naar en vanaf het aardoppervlak is 1 W/m2 in neerwaartse richting. Dat is heel weinig vergeleken met alle andere energiestromen, maar deze term is toch van groot belang.

Welk percentage van de zonnestraling die aan de rand van de atmosfeer binnenkomt bereikt het aardoppervlak?

4.2 Zonnestraling De zon straalt zijn energie uit bij een oppervlaktetemperatuur van ongeveer 6000 graden C. Een klein deel van de uitgezonden energie valt op de buitenste rand van de dampkring en van dat kleine gedeelte bereikt slechts ongeveer de helft het aardoppervlak (zie figuur).

Related Posts