Heeft schildklier invloed op cholesterol?

Heeft schildklier invloed op cholesterol?

Een langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie) heeft een ongunstig effect op het cholesterolgehalte. Het veroorzaakt een hoger totaal cholesterol en een hoger LDL-cholesterol. Soms veroorzaakt het ook een hoger triglyceridengehalte. Dit komt doordat er minder LDL-cholesterol in de lever wordt afgebroken.

Wat is non HDL-cholesterol?

Non-HDL-cholesterol (non-HDL-C) is het totaalcholesterol verminderd met het HDL-cholesterol (HDL-C).

Wat is hyperlipidemie?

Vanaf waardes boven de 8 mmol/l spreek je van sterk verhoogd cholesterol. Dit wordt ook wel ‘hyperlipidemie’ genoemd. Hyper betekent veel en lipiden betekent vetten. Bij hypercholesterolemie en hyperlipidemie gaat het lichaam niet goed met vetten om, je zou kunnen spreken van een stoornis in de vetstofwisseling.

Wat betekent LDLC?

LDL-C is een lipoproteine dat cholesterol vervoert in het bloed en ervoor zorgt dat het cholesterol wordt afgezet aan de wanden van bloedvaten. Hierdoor draagt het bij aan vernauwing van bloedvaten en hart- en vaatziekten. LDL-C wordt daarom ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd.

Hoe kom je aan een te hoge cholesterol?

De hoeveelheid cholesterol in uw bloed verandert door wat u eet. Door ongezonde voeding gaat het omhoog. Ongezonde voeding wil zeggen: weinig groente en fruit, weinig volkorenproducten, veel suiker en veel verzadigd vet. Sommige mensen hebben aanleg voor een hoog cholesterol.

Wat is de normale waarde van triglyceriden?

Triglyceriden. Ook voor het triglyceridengehalte geldt geen streefwaarde. Een waarde lager dan 1,7 mmol/l wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten.

Wat is het verschil tussen HDL en non HDL?

Non-HDL cholesterol Non HDL cholesterol is eigenlijk het verschil tussen de gemeten totale cholesterol en de gemeten HDL cholesterol. Deze waarde geeft een extra indicatie van het risico op hartkwalen door hoge cholesterol.

Hoe non HDL cholesterol verlagen?

Met een gezonde leefstijl verlaag je je cholesterol en pak je al deze factoren tegelijk aan:

  1. gezond eten: gebruik minder verzadigd vet.
  2. afvallen bij overgewicht: vooral buikvet verhoogt het cholesterolgehalte.
  3. voldoende bewegen: minimaal 2,5 uur per week.
  4. stoppen met roken.

Related Posts