Inhoudsopgave
Hoe walvissen het klimaat veranderen?
De gigantische zoogdieren slaan tijdens hun leven indrukwekkende hoeveelheden CO2 op in hun lichamen. Als ze sterven, nemen ze die broeikasgassen met zich mee naar de bodem van de oceaan. Daar blijft die CO2 voor eeuwen ‘begraven’. Per grote walvis gaat het gemiddeld om 33 ton CO2.
Hoe absorberen walvissen CO2?
De uitwerpselen van walvissen zorgen voor een snellere groei van de waterplantjes fytoplankton. Plankton genereert zuurstof en absorbeert koolstof. Daarnaast slaan walvissen enorme hoeveelheden CO2 op in hun lichaam. Als ze sterven, nemen ze de koolstof mee naar de bodem van de oceaan.
Hoeveel CO2 nemen walvissen op?
De directe manier is dat het zoogdier CO2 opneemt in zijn lichaam. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) berekende in 2019 dat een walvis gemiddeld 33 ton CO2 opneemt. “Dat is evenveel als zo’n 3.000 bomen”, schrijft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
Hoe geeft de walvis zuurstof aan de aarde?
In de ontlasting van walvissen zitten enorme hoeveelheden voedingsstoffen die planten en fytoplankton nodig hebben om te groeien. Fytoplankton neemt CO2 op uit onze atmosfeer en zet die om in zuurstof. Fytoplankton is een belangrijke bron voor zuurstofproductie op aarde, goed voor zo’n 50%!
Hoeveel CO2 neemt fytoplankton op?
Op wereldschaal neemt marien fytoplankton door toename van zijn biomassa via fotosynthese in lente en zomer, tweemaal zoveel CO2 op uit de atmosfeer (44 Gigaton CO2 per jaar) dan de CO2 uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen (24 Gigaton CO2 per jaar).
Hoe kunnen we de walvis helpen?
We werken op lokale en internationale schaal samen met landen en organisaties zoals de Internationale Walvisvaartcommissie. We proberen duurzame vistechnieken te ontwikkelen en scheepvaartroutes in walvisgebieden om te leggen en zo de bedreigingen voor de walvis tegen te gaan.
Hoeveel CO2 haalt een walvis uit de lucht?
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) berekende in 2019 dat een walvis gemiddeld 33 ton CO2 opneemt. “Dat is evenveel als zo’n 3.000 bomen”, schrijft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).