Inhoudsopgave
Wat zijn de kleine luchtwegen?
We onderscheiden bovenste en onderste luchtwegen: De bovenste luchtwegen bestaan uit de neus, de keel en het strottenhoofd (boven de stembanden). De onderste luchtwegen bestaan uit de luchtpijp, de luchtpijptakken (bronchiën) en het longweefsel (longblaasjes).
Hoe komt het dat de luchtpijp trachea niet dichtklapt?
Echter is men er ondertussen achter gekomen dat ze ervoor zorgen dat de luchtpijp open blijft. Dit zodat er altijd lucht in en uit kan blijven stromen. De kraakbeenringen zorgen ervoor dat de luchtpijp niet dichtklapt wanneer je stevig inademt.
Hoe heten de delen die ervoor zorgen dat de luchtpijp niet dichtklapt?
De afstand tussen de ringen is ongeveer 0,5 cm. Bij een ziekte als tracheomalacie zijn deze kraakbeenringen slapper dan normaal of drukt een andere structuur, bijvoorbeeld een bloedvat het kraakbeen van de luchtpijp naar binnen waardoor deze, met name tijdens het ademen, dichtklapt, met benauwdheid als gevolg.
Wat is bovenste luchtweginfectie?
Bovenste luchtweginfecties worden meestal door virussen veroorzaakt en hoeven niet behandeld te worden. Het gaat om verkoudheid, keelpijn, hoesten, middenoorontsteking en bijholteontsteking. Lagere luchtweginfecties zijn vaak ernstiger en moeten soms behandeld worden met antibiotica. Dit zijn bijvoorbeeld acute bronchitis en longontsteking.
Is bovenste luchtweginfectie geneest?
Een bovenste luchtweginfectie geneest meestal vanzelf, bij een bacteriële onderste luchtweginfectie krijg je soms antibiotica. Luchtweginfecties komen vaak voor bij kinderen, met name bovenste luchtweginfecties. Bij de apotheek of drogist zijn zelfzorggeneesmiddelen verkrijgbaar om de symptomen te verlichten, zoals neusspray,
Is acute luchtweginfectie chronisch?
Een luchtweginfectie is acuut of chronisch. Acute luchtweginfecties zijn van korte duur. Van een chronische luchtweginfectie is sprake als je gedurende een langere tijd last van je luchtwegen hebt. Denk bijvoorbeeld aan COPD en astma.
Wat is de oorzaak van bovenste infecties?
Bovenste luchtweginfecties worden vaak door virussen veroorzaakt, zoals verkoudheids- en griepvirussen. Daar kan een bacteriële infectie bijkomen. Dat is vaak het geval bij ontsteking van de neusbijholten, de amandelen en/of het middenoor. Dergelijke bacteriële infecties komen ook voor zonder verkoudheid of griep.