Welke bewegingen zijn mogelijk in het enkelgewricht?

Welke bewegingen zijn mogelijk in het enkelgewricht?

De enkel bestaat uit twee gewrichten. De bewegingsmogelijkheden in dit gewricht beperken zich tot het optrekken en naar onder duwen van de voet (dorsi- & plantairflexie). Het subtalaire gewricht wordt gevormd door de talus bovenaan en het hielbeen onderaan.

Is de enkel een Rolgewricht?

De enkel, ook wel bovenste spronggewricht genoemd, is een rolgewricht dat ervoor zorgt dat de voet soepel op en neer kan bewegen. Daarnaast bestaat er het onderste spronggewricht. Die ligt tussen de twee achtervoetsbeenderen: het sprongbeen en het hielbeen. Dit gewricht zorgt voor een soepele zijwaartse beweging.

Hoe werkt het enkelgewricht?

Het bovenste spronggewricht is een scharniergewricht en verbindt het scheenbeen (tibia) en kuitbeen (fibula) met het sprongbeen (talus). De onderste uiteinden van het scheenbeen en het kuitbeen vormen samen de enkelvork die het sprongbeen als het ware omvat.

Waaruit bestaat het enkelgewricht?

De enkel wordt gevormd door de 2 botten uit het onderbeen – het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) – samen met het sprongbeen (talus). Dit gewricht noemen we het bovenste spronggewricht. In de voet bevinden zich 28 botten en 33 gewrichten.

Wat voor gewricht is de schouder?

Het schoudergewricht bestaat uit drie gewrichten. Het kogelgewricht maakt de kop van de bovenarm met de kleine kom van het schouderblad (glenohumeraal gewricht). Het schuifgewricht maakt het uiteinde van de sleutelbeen met het dak van het schouderblad (Acromioclaviculair gewricht; AC-gewricht).

Welke bewegingen maak je in je bovenste spronggewricht om de transversale as?

Het bovenste spronggewricht wordt gevormd door het onderbeen (bestaande uit het kuitbeen en het scheenbeen) enerzijds, en het sprongbeen (talus) anderzijds. Je kunt met dit gewricht twee bewegingen maken: een dorsaalflexie en een plantairflexie (zie video).

Related Posts