Hoe vind je de inleiding van een tekst?

Hoe vind je de inleiding van een tekst?

In de inleiding wordt beschreven wat het onderwerp van de tekst is en de schrijver maakt de lezer nieuwsgierig naar de rest van de tekst. In de kern worden verschillende zaken behandeld die met het onderwerp te maken hebben. Dit zijn de deelonderwerpen. In het slot wordt de tekst afgesloten.

Hoe maak ik een hoofdgedachte?

Je vindt de hoofdgedachte door eerst te bedenken wat het onderwerp van de tekst is en vast te stellen wat voor soort tekst het is.

  1. Als het een uiteenzetting is, moet je bedenken wat de belangrijkste informatie over dat onderwerp is.
  2. Bij een betoog is moet je jezelf afvragen wat de schrijver van het onderwerp vindt.

Hoe formuleer je de hoofdgedachte van een tekst?

De hoofdgedachte van de tekst is in één zin samengevat waar de tekst over gaat. Je kunt deze vinden door jezelf de vraag te stellen: “Wat zegt de schrijver van de tekst over het onderwerp?” Voor het vinden van de hoofdgedachte moet je dus nagaan wat het onderwerp van de tekst is en wat daarover verteld wordt.

Welke uitspraken over het onderwerp van een tekst zijn juist?

Het onderwerp van een tekst vind je door te letten op:

  • de titel.
  • de eerste zin of de eerste alinea (de lead)
  • een tekening of foto bij de tekst.
  • tussenkopjes en dikgedrukte of onderstreepte woorden.

Hoe maak je een inleiding?

In de laatste alinea van de inleiding geef je een korte beschrijving van de opbouw van het document en de manier waarop je de centrale vraag gaat beantwoorden. Je maakt de lezer als het ware wegwijs in je document.

Wat voor soorten inleidingen zijn er?

Inleiding – middenstuk – slot

  • Het vertellen van een verhaaltje of anekdote over iets dat je hebt gelezen of meegemaakt (een anekdote = grappig en kort verhaal over iets dat echt gebeurd is).
  • In te gaan op een actuele gebeurtenis.
  • De voorgeschiedenis te vertellen.
  • Het belang van de lezer bij de zaak te benadrukken.

Wat is het onderwerp van een tekst voorbeeld?

Het onderwerp vertelt in één of enkele woorden waar de tekst over gaat. De hoofdgedachte vertelt kort waar de tekst over gaat, meestal in één of twee zinnen. Hoofgedachte: Mensen gaan minder op vakantie naar het buitenland, maar boeken steeds vaker een vakantie in Nederland.

Is het onderwerp van een tekst een zin?

Het onderwerp (o) van een zin hangt samen met de persoonsvorm. Een zin geeft weer wat er met het onderwerp aan de hand is, wat het onderwerp overkomt of doet. In een zin (zonder bijzinnen) zit altijd maar één onderwerp. Het is belangrijk dat je weet dat het onderwerp uit meerdere woorden kan bestaan!

Wat zijn de vier manieren van inleiden?

Terms in this set (4) Een kort grappig of bijzonder verhaaltje vertellen. Een of meer vragen stellen. De aanleiding voor het schrijven van de tekst noemen.

Gerelateerde berichten