Hoelang is Spanje een stabiele democratie?

Hoelang is Spanje een stabiele democratie?

De 19e eeuw werd gekenmerkt door binnenlandse conflicten die Spanje teisterden en na de Spaanse Burgeroorlog (1936–1939) werd het land onder Francisco Franco een fascistische dictatuur. Na Franco’s dood in 1975 werden de constitutionele monarchie en de parlementaire democratie hersteld.

De Spaanse democratische overgang (Spaans: Transición democrática española, kortweg la Transición, Catalaans Transició democràtica espanyola) is de periode in de Spaanse geschiedenis die volgde op de dood van Francisco Franco in 1975.

Wat is de Spaanse naam?

De naam Spanje (Spaans: España) is afgeleid van Hispania, dat door de Romeinen werd gebruikt voor het hele Iberisch Schiereiland.

Wat is het landschap van Spanje?

Het landschap van Spanje bestaat voornamelijk uit plateaus, zoals de Spaanse Hoogvlakte, en bergketens zoals de Pyreneeën en de Sierra Nevada. De belangrijkste rivieren van het land zijn de Taag, de Ebro, de Duero, de Guadiana en de Guadalquivir.

Wat is de hoofdstad van Spanje?

De hoofdstad van Spanje is Madrid, een stad met meer dan 3 miljoen inwoners gelegen in het midden van het land. Het grondgebied van Iberiërs, Kelten, Feniciërs, Basken en andere volkeren werd omstreeks 200 door de Romeinen veroverd en Hispania gedoopt.

Hoe is de welvaart in Spanje?

MADRID – Oxfam Intermon zegt dat de rijkste 1 procent van de Spaanse bevolking goed is voor een kwart van de nationale welvaart en dat 22,3 % van de bevolking in het land onder de armoedegrens leeft. Tussen 2015 en 2017 groeide de Spaanse economie met een gemiddelde van 3,3% na jaren van crisis.

Welke producten voert Spanje uit?

Export van Spanje Spanje exporteert veel groenten en fruit zoals citroenen, sinaasappels olijven en olijfolie, druiven en wijn. Maar ook machines en voertuigen en verpakte geneesmiddelen. Als gevolg van de economische crisis was de export teruggelopen maar niet drastisch verminderd. De export herstelde zich snel.

Related Posts