Waarom contrast vloeistof bij MRI?

Waarom contrast vloeistof bij MRI?

Bij een MRI-scan wordt vaak met contrastvloeistof gewerkt. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat verschillende weefsels op de foto meer contrast hebben. Ze zijn dan beter van elkaar te onderscheiden. Meestal krijg je de contrastvloeistof via een infuus toegediend voordat de scan start.

Wat mag niet in MRI?

GEeN METALEN VOORWERPEN Alles van metaal of materiaal waarin metaal is verwerkt, zoals sieraden, telefoons, brillen, sleutels, horloges, bankpasjes, gebitsprotheses en gehoorapparaten mogen niet in de MRI ruimte. Edelmetaal is meestal geen probleem maar kan alleen in een beperkte hoeveelheid.

Waarom infuus bij MRI?

Bij het MRI-onderzoek wordt soms via een infuus speciale contrastvloeistof toegediend. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat we bloedvaten en verschillen tussen weefsels, zoals afwijkingen en normaal weefsel, beter kunnen zien. Deze contrastvloeistof is zeer veilig. U merkt er dan ook weinig van.

Waarom is MRI gevaarlijk?

MRI is tegenwoordig een belangrijk instrument om diagnoses van uiteenlopende aard te kunnen stellen en is daarom van grote betekenis voor de medische wetenschap. Maar MRI kan helaas bij onjuiste voorbereiding en in bepaalde situaties gevaarlijk zijn.

Hoe moet u nuchter zijn bij een MRI?

Voor een MRI onderzoek hoeft u in principe niet nuchter te zijn. U kunt normaal eten en drinken en eventuele medicijnen innemen. Bij een MRI van de bovenbuik/lever (MRI Abdomen/MRCP) dient u mogelijk nuchter te zijn. Dit zal met u worden besproken tijdens het maken van de afspraak.

Wat is een MRI-scan?

MRI. Bij een MRI-scan worden foto’s gemaakt van doorsneden van het lichaam. Met een MRI-scan zijn bijvoorbeeld de hartspier, de kleppen of de grote slagaderen goed in beeld te brengen.

Wat is een contrastscan met contrastvloeistof?

MRI-scan met contrastvloeistof (MRA) Een variant van MRI is MRA (Magnetic Resonance Angiography). Bij een MRA-scan krijg je via een infuus contrastvloeistof toegediend. Met deze methode zijn bloedvaten beter in beeld te brengen, bijvoorbeeld de aorta, de kransslagaders of bloedvaten in de hersenen.

Gerelateerde berichten