Inhoudsopgave
Waarom is in de fovea de gezichtsscherpte het grootst?
De gezichtsscherpte is het grootst in het midden hiervan – de fovea centralis: het punt bijna recht achter de ooglens – een gebied van slechts één vierkante millimeter in oppervlakte. De kegeltjes functioneren echter alleen als het niet te donker is.
Waar zitten de meeste staafjes?
Staafjes liggen verspreid over het hele netvlies, maar niet in de gele vlek en de blinde vlek. Kegeltjes liggen juist vooral in de gele vlek en de directe omgeving daarvan.
Wat is de fovea?
De fovea is een klein putje of verlaging in het midden van de macula die speciale kleurgevoelige kegeltjes bevat en daarmee het gedeelte is dat voor ons meest heldere en scherpe gezichtsvermogen zorgt.
Waar liggen de staafjes en kegeltjes?
Achterin het oog, aan de binnenzijde, ligt het netvlies (retina). Het netvlies bevat twee soorten lichtgevoelige cellen: kegeltjes en staafjes. Die zetten het licht om in elektrische signalen die vervolgens naar de hersenen worden gestuurd.
Wat is de fovea centralis?
De fovea centralis is een inzinking middenin de gele vlek van het netvlies. De fovea centralis is zeer klein, namelijk één vierkante millimeter. Doch is het een belangrijk gebied, omdat men hiermee gedetailleerde visuele activiteiten uit kan voeren, zoals lezen en werken achter de computer.
Wat is de gele vlek of fovea?
Wegens de concentratie van lichtgevoelige cellen is de gele vlek het gebied waarmee u het scherpste ziet. Het centrale punt van de gele vlek wordt de fovea genoemd. Dit is een groefje waar onze gezichtsscherpte het allergrootst is. Met behulp van de fovea kunnen we zeer kleine voorwerpen zien.
Wat is gevoeligste deel van het netvlies?
Precies achter de pupil zit de meest gevoelige zone van het netvlies: de gele vlek. Daar komen alleen kegeltjes in voor. Op die plaats in het oog zien we de kleuren heel goed en het gezicht is er heel scherp.
Waar zitten kegeltjes?
Kegeltjes zijn het dichtst op elkaar geplaatst in de buurt van de gele vlek. Er zijn drie soorten kegeltjes, elk met een verschillende soort fotoreceptor. De drie verschillende fotoreceptoren reageren elk op een andere golflengte van licht, elk met zijn eigen optimale golflengte.
Waaraan dankt de blinde vlek zijn naam?
In dit gebied zijn er geen lichtgevoelige cellen (fotoreceptoren) die het licht dat het oog binnenkomt kunnen waarnemen. Vandaar dat men dit gebied “de blinde vlek” noemt.