Inhoudsopgave
Wat bekostigen we nog meer met ons belastinggeld?
Nederland zorgt met uw belastinggeld voor bestuur van het land. En voor wegen en dijken, voor gezondheidszorg, voor veiligheid, politie op straat, sociale voorzieningen, onderwijs, en nog veel meer.
Waarom is het belangrijk om belasting te betalen?
Met dat geld betalen we alle dingen die nodig zijn in een land. Wegen bijvoorbeeld, maar ook ziekenhuizen en scholen. De brandweer en de politie krijgen uit de belastingopbrengst betaald. En de mensen in ons land die geen geld hebben, hebben ook geld nodig om te wonen en te eten.
Wat is belasting innen?
[ov] verschuldigd geld in ontvangst nemen.
Waar gaan de belastingen naar toe?
16,5 miljard euro gaat naar ziekte en arbeidsongeschiktheid, 10,4 miljard euro naar kinderbijslag en andere gezinstoeslagen en 6,3 miljard euro naar de werkloosheidsuitkeringen. Na de sociale bescherming is de gezondheidszorg de grootste kostenpost.
Wie betaalt er allemaal belasting?
Belasting betaal je over je inkomsten, zoals je loon, het geld dat je verdient met een krantenwijk of de winst uit je onderneming. Niet over alle inkomsten betaal je belasting. Krijg je studiefinanciering of toeslagen? Daarover hoef je geen belasting te betalen.
Wat gebeurt er met ons belastinggeld?
Van het belastinggeld worden bruggen gebouwd en wegen aangelegd. Ook de uitkeringen worden er van betaald. En er worden ziekenhuizen van gebouwd en dokters van betaald. Ook agenten, leraren en ambtenaren worden ervan betaald.
Wie moet er geen belastingen betalen?
Waar betaal je belastingen voor?
Het gaat om loon, pensioen, uitkeringen, inkomsten uit onroerend goed en andere bronnen van inkomsten, maar ook eventuele winst op de verkoop van onroerend goed.
Waar ligt de Belastinggrens?
Het vermogen waarover u geen belasting hoeft te betalen is in 2022 € 50.650. Of € 101.300 als u een fiscaal partner heeft. Op dit moment staat in de wet dat een deel van het vermogen waar u belasting over betaalt, uit beleggingen bestaat.
Wat is het verschil tussen heffen en innen?
Voorbeelden zijn waterschapsbelasting, zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing. De bekendste belasting die de provincie heft, is de houderschapsbelasting, die beter bekend staat als motorrijtuigenbelasting. Overigens innen de provincies deze belasting niet zelf, maar de Belastingdienst voert dat voor hun uit.
Wat gebeurt er met 100 euro belastinggeld?
De uitgaven voor de sociale bescherming vallen meteen op. Van elke 100 euro belastinggeld vloeit 35 euro naar de pensioenen en de sociale uitkeringen. De pensioenen zijn de grootste uitgavenpost van ons land, goed voor bijna 45 miljard euro of een vijfde van alle overheidsuitgaven.
Hoeveel belasting betaal je over je salaris?
De Belastingdienst bepaalt het belastingtarief aan de hand van twee belastingschijven. Het tarief tot een inkomen van 68.507 euro is 37,35 procent. Voor het deel van het inkomen boven de 68.507 euro is het tarief 49,50 procent. Bekijk rekenvoorbeelden op de website van de Rijksoverheid.