Inhoudsopgave
Wat is beter belonen of straffen?
Het blijkt dat ‘de stok’ effectiever is dan ‘de wortel’. Er is slechts een milde straf nodig om mensen hun gedrag te laten aanpassen. De wetenschappers Dr Jan Kubanek en Professor Richard A. Abrams vergelijken in een studie de effecten van straffen en belonen en concluderen dat straffen twee tot drie keer beter werkt.
Belonen en afleiden werkt beter dan straffen Vooral peuters gedragen zich snel beter wanneer je hen beloont voor goed gedrag. Beloon je kind voor een positief gedrag in dagelijkse bezigheden zoals lief spelen, handen wassen, de jas ophangen of het delen van een koekje.
Waarom niet straffen en belonen?
Het ondermijnt de weerbaarheid; het maakt kinderen vatbaar voor manipulatie. Er is geen echte aandacht voor het kind; alleen maar voor het gedrag. Het kan de morele ontwikkeling belemmeren. Het traint kinderen in het leren berekenen van de pakkans in.
Wat is de beste straf voor een kind?
Passende straf Laat je kind de rommel opruimen, repareren wat kapot is gemaakt, of meebetalen van het zakgeld. Leuke, fijne dingen afnemen of privileges intrekken. Denk bijvoorbeeld aan een internet- of telefoonverbod, het bankpasje inleveren, huisarrest, geen tv mogen kijken, of niet mogen logeren bij vrienden.
Wat is het effect van belonen?
Volgens de theorie van Rietdijk kan iedere Nederlandse organisatie haar winstgevendheid zelfs verdubbelen, als zij uit zou gaan van beloning en complimenten. ‘schenk aandacht aan de mensen zodra zij iets beter presteren dan normaal! ‘ De theorie van Rietdijk is ook nuttig voor veiligheids- kundigen.
Waarom niet belonen?
Een groot nadeel van belonen, is dat het kind het gewenste gedrag laat zien vanwege de beloning. Het verpest zijn of haar eigen intrinsieke motivatie om om zich te ontwikkelen en te leren. Het kind gaat zich meer richten op zijn omgeving in plaats van zijn eigen drijfveren.
Wat is een nadeel van straffen?
Zowel bij straffen als belonen ben je minder in contact met je kind. Bij straffen ben je de rechten van je kind aan het beknotten zoals zakgeld, snoep, tv kijken, later opblijven, enzovoorts. Bij belonen ben je minder in contact met je kind omdat je je richt op de prestatie die je kind heeft neergezet.