Wat is het kookpunt van een zuivere stof?

Wat is het kookpunt van een zuivere stof?

Het kookpunt van een zuivere stof is de temperatuur waarbij een vloeistof gasbellen gaat vormen bij een bepaalde omgevings druk. Het atmosferisch kookpunt is de temperatuur waarbij de dampdruk van de vloeistof gelijk is aan de atmosferische druk. Het proces waarbij de vloeistoffase overgaat naar de gasfase noemt men verdamping.

Wanneer is het kookpunt bereikt?

Wanneer het kookpunt is bereikt neemt de temperatuur van de vloeistof niet meer toe; de maximumtemperatuur is bereikt. Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C. De plaatselijke atmosferische druk is afhankelijk van het weer en de hoogte t.o.v. de zeespiegel.

Wat is het kookpunt van de vloeistof?

Bij het kookpunt laten de molecuulen los van elkaar en de vloeistof en word gas. Hievoor moeten de molecuulen een bepaalde snelheid hebben. Er is voor een zwaarder deeltje dus meer energie nodig om het uit de vloeistof te stoten omdat het meer massa bezit. Daarom hebben zwaardere molecuulen meestal een hoger kookpunt.

Wat is het kookpunt van een molecuul?

Maar kookpunt wordt door meerdere factoren bepaald. Zo ook de ruimtelijke struktuur. Wanneer een molecuul meer vertakt is spelen vdwaalskrachten minder een rol en is het kookpunt lager. Wanneer alleen molecuulmassa een criterium is, is de regel hoe zwaarder hoe hoger het kookpunt.

Wat is het kookpunt van water?

Het kookpunt van water Water kookt in normale omstandigheden bij een temperatuur van precies 100 graden Celsius. Het kookpunt is afhankelijk van de luchtdruk. Bij normale omstandigheden is dat 1 atmosfeer (1013 hPa), maar dat kan onder invloed van het weer en/of de hoogte variëren; zie het kopje hieronder.

Wat is het kookpunt van water in normale omstandigheden?

Water kookt in normale omstandigheden bij een temperatuur van precies 100 graden Celsius. Het kookpunt is afhankelijk van de luchtdruk. Bij normale omstandigheden is dat 1 atmosfeer (1013 hPa), maar dat kan onder invloed van het weer en/of de hoogte variëren; zie het kopje hieronder.

Related Posts