Inhoudsopgave
Welke diertjes leven in het Groot Barrièrerif?
Zo zijn er 360 soorten harde koralen, 1.500 soorten vis en 5.000 soorten weekdieren te vinden. Daarnaast is het gebied de thuisbasis van meer dan 175 soorten vogels en biedt het een grote diversiteit aan sponsdieren, anemonen, zeewormen en schaaldieren.
Welke soorten dieren leven in het koraal?
Dieren rond de koraalriffen. Aan de achterkant van koraalriffen ligt meestal een rustig gebied met weinig golfslag. Hier leven allerlei dieren zoals vele soorten vissen, kreeften, schelpdieren, octopussen, slakken, zeesterren, en garnalen.
Waaruit bestaat Great Barrier Reef?
Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld. Het bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen en 900 eilanden die zich uitstrekken over 2600 kilometer over een gebied van ongeveer 334.400 vierkante kilometer. Het rif is gelegen in de Koraalzee, voor de kust van Queensland in Noord-Oost Australië.
Wat eet koraalrif?
Zij strekken zich voornamelijk ’s nachts uit. Hierdoor vangen ze niet alleen meer plankton, maar ze zijn ook beter beschermd tegen predatoren, die overdag actief zijn. De meeste koralen zijn dus polytroof, ze doen en aan fotosynthese en ze eten plankton, detritus of organische stoffen.
Waarvan leeft koraal?
Koralen leven namelijk samen met heel kleine plantjes. Deze ‘koraalalgen’ zijn onmisbaar voor de koralen want ze helpen met de bouw van het kalkhuisje. Zoals alle planten hebben de algen zonlicht nodig. Daarom groeien de koralen zo dat hun algen zoveel mogelijk licht opvangen.
Wat is koraal en hoe ontstaat het?
Koraalriffen worden gevormd door rifbouwende koralen. De diertjes die deze riffen vormen lijken op zeeanemonen: het zijn poliepjes met een ring van tentakels rondom de mond. Met de tentakels filteren de koraalpoliepjes zwevende algen en diertjes uit het water.
Waardoor wordt het Great Barrier Reef bedreigd?
Klimaatverandering is verreweg de grootste bedreiging. Daardoor stijgt de temperatuur van het zeewater en omdat de oceanen veel broeikasgassen absorberen, wordt het water ook zuurder. Dat tast de koralen aan. Bovendien leidt de opwarming van de aarde tot meer en hevigere stormen.