Inhoudsopgave
Wat deden de Romeinen met hun doden?
In oude tijden vonden begrafenissen ’s nachts plaats, in later tijden werden alleen de armen, die zich geen begrafenisprocessie konden veroorloven, ’s nachts begraven. De overledene werd, op de stoel of bank waarop hij geplaatst was, in een processie zijn huis uitgedragen.
Hoe worden Grieken begraven?
De overledene wordt vrijwel altijd thuis opgebaard, zelfs in een grote stad als Athene (4,5 miljoen inwoners). De overledene wordt gewassen en klaargemaakt voor de begrafenis door de naaste familieleden. 3. Tot de begrafenis is er mogelijkheid tot rouwbezoek, de overledene wordt meestal thuis opgebaard.
Wat offerde de Romeinen?
Romeinse goden en geofferde dieren Janus, de god van huis en haard, eiste een ram van zijn aanbidders. En aan Mars, de Romeinse oorlogsgod, werd gewoonlijk een drieledig offer gemaakt. Aan hem droegen de Romeinen de zogenaamde ‘suovetaurilia’ op, dat bestond uit een os, een schaap en een varken.
Wat betekent Dis Manibus?
‘Dis Manibus’ is een typisch Romeins grafschrift, meestal afgekort tot ‘D.M. ‘. Het betekent zoiets als ‘aan de goddelijke schimmen’.
Waar moest de Beschermgod de bewoners van het huis voor beschermen?
De kindersterfte was erg hoog in de Romeinse samenleving, en volgens de Romeinen kwam dat doordat kinderen kwetsbaarder voor boze geesten waren dan volwassenen. Tijdens de geboorte werden daarom al bij een speciale ceremonie beschermgoden opgeroepen om kwade bosgeesten uit de buurt van het huis van het kind te houden.
Welke tradities heeft Griekenland?
In Griekenland krijgt men pas een naam bij de doop, dus nog niet direct na de geboorte, zoals in Nederland gebruikelijk is. Tot het tijdstip dat de baby gedoopt is, wordt het kindje “baby” (“moro”) genoemd. Volgens de Griekse traditie worden kinderen meestal vernoemd naar hun grootouders.
Wat is het fruit offer?
Dit specifieke ritueel heet de Kesuma Offering. De Tenggerezen gooien rijst, fruit, groenten, levende dieren of geld in de vulkaan als offer voor de goden. Ze vragen de goden voor zegeningen en verzekeren zich zo van een mooie oogst. Het gebruik bestaat sinds de vijftiende eeuw.
Wat kun je offeren?
Een Balinees offert twee keer per dag, ’s morgens ná het koken een offer met onder meer gestoomde rijst en groenten en later op de dag een bloemenoffer als dank voor de harmonie b.v. Daarnaast zijn nog tal van speciale offermomenten denkbaar, bijvoorbeeld de dag dat er geofferd wordt voor alles van metaal zoals auto’s.
Wat offerden de Grieken aan de goden?
Ze offerden om de goden te danken voor hun gunst of juist om hun gunst te vragen. Sommige goden hadden een speciaal dier dat aan hen gewijd was. Bij Zeus was dat de stier, bij Hera een koe, en bij Poseidon een paard. Bij elk offer werd er gebeden en handelingen als rituele reinigingen en het offeren van graan gedaan.
Waren Romeinen gelovig?
De Romeinen waren altijd erg gelovig geweest. Maar hun geloof leek niet erg veel op het Christendom. Het leek meer op de religie die de oude Grieken ook hadden gehad. Zij geloofden namelijk in meerdere goden.
Hoe ziet een hindoeïstische tempel eruit?
Veel hindoes hebben thuis een speciale plek waar de familie hun goden kunnen aanbidden. Dit kan een speciaal plekje zijn, of een aparte kamer. Armere mensen hebben soms een plankje aan de muur met daarop een foto of een beeldje van een favoriete god of godin.