Wie mag een kerkelijk huwelijk sluiten?
Wanneer de predikant ook ambtenaar van de burgerlijke stand is, kan het sluiten van een huwelijk en de kerkelijke inzegening wel in één bijeenkomst plaatsvinden. De inzegening vindt meestal niet plaats in een reguliere (zondagse) kerkdienst.
Waar dien je de aanvraag voor je kerkelijk huwelijk in?
De huwelijksvoltrekking is voor de wet bureaucratisch. Welke concrete documenten jullie nodig gaan hebben, kun je het best bij de burgerlijke stand navragen waar jullie van plan zijn te gaan trouwen.
Welke eisen stelt de wet aan een huwelijk?
Echtgenoten zijn verplicht elkaar het nodige te verschaffen. Dit houdt in dat u en uw partner over en weer verplicht zijn om, voor zover zij inkomsten hebben, naar rato bij te dragen aan de kosten van de huishouding. Daarnaast zijn echtgenoten elkaar huwelijksgetrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd.
Hoe vaak mag je voor de kerk trouwen?
Het verschilt per kerkgemeente hoe streng zij met regels rond het huwelijk omgaan. Sommige kerken vinden het geen probleem wanneer je voor de tweede keer trouwt, maar bij andere kerken moet je het eerste huwelijk eerst officieel laten ontbinden door de dominee, voordat jij en je lover elkaar het ja-woord kunnen geven.
Kan je na een echtscheiding hertrouwen voor de kerk?
Hertrouwen mag nooit De kerken waarin een scheiding nooit wordt toegestaan, staan zeker nooit een hertrouw toe. Wanneer samenleven werkelijk onmogelijk blijft, is alleen een scheiding van tafel en bed mogelijk. Jij moet blijven zoeken naar verzoening en terugkeer naar je partner.
Wat kost voor de kerk trouwen?
Trouwen kost gemiddeld tussen de 200 en 250 euro, voor een zaterdag is dit tussen de 400 en 450 euro. Een kerkelijk huwelijk kost over het algemeen ook geld: men is een bijdrage verschuldigd aan de kerk. De kosten bedragen gemiddeld tussen de 100 en 500 euro.