Waarom standaardtaal?

Waarom standaardtaal?

Mensen kiezen er vaak voor om een standaardtaal (of zelfs een geheel andere taal) te gebruiken omdat ze er voordeel in zien. Iemand die bijvoorbeeld een standaardtaal spreekt in plaats van een lokale variant, zal ongetwijfeld een groter publiek bereiken.

Wat zijn de negatieve eigenschappen van tussentaal?

Tussentaal zou tekenend zijn voor ‘gemakzuchtige provincialen! ‘ die ‘zelfgenoegzaam een gezellig debielentaaltje spreken! ‘. Dergelijke negatieve uitlatingen lijken de populariteit van tussentaal weinig of niet te deren.

Waar wordt tussentaal gebruikt?

Het is de informele omgangstaal van de meeste Vlamingen, waarin ze zich het meest thuis voelen. Het is voor de meesten dan ook de taal waarin ze zijn opgegroeid. Men gebruikt tussentaal bij vrienden en familie, maar ook meer en meer in situaties waar het vroeger gepaster was om standaardtaal te spreken.

Waarom gebruiken we jongerentaal?

De jeugd ziet het als manier om je eigen sociale identiteit te vinden. Hierdoor creëren ze hun eigen thuistaal. Straattaal creëert een band tussen de personen die het spreken. Het geeft de cultuur van een groep aan, het sluit de mensen die het niet spreken buiten.

Wat is een standaardtaal betekenis?

We verstaan onder de Nederlandse standaardtaal het Nederlands dat algemeen bruikbaar is in het publieke domein, dat wil zeggen in alle belangrijke sectoren van het openbare leven, zoals het bestuur, de administratie, de rechtspraak, het onderwijs en de media.

Wat is het verschil tussen Nederlands en standaardtaal?

De standaardtaal is het Nederlands dat algemeen bruikbaar is in alle belangrijke sectoren van het openbare leven, zoals het bestuur, de rechtspraak, het onderwijs en de media.

Welke kenmerken heeft tussentaal?

Kenmerken van tussentaal

  • Verbuiging van lidwoorden, voornaamwoorden en adjectieven. In standaardtaal worden lidwoorden als de en een niet verbogen.
  • Gij, ge en u(w)
  • Overbodig dat.
  • Deletie (weglating) van de eindklanken.
  • Deletie (weglating) van de h– aan het begin van woorden.

Waarom geen tussentaal?

Sommigen houden niet per se vast aan standaardtaal, omdat hun leerlingen het ook niet doen. Ze geven ook aan dat ze soms te moe zijn om op hun taalgebruik te letten. Voor veel leraren komt standaardtaal arrogant of verwaand over. Ze wijzen er ook op dat bijvoorbeeld in de media steeds meer ’tussentaal’ wordt gesproken.

Waarom spreken mensen liever tussentaal?

In informele situaties willen ze ook een informele taal spreken, waarin ze zichzelf wel nog herkennen, maar waarin ze ook verstaanbaar zijn voor een heel breed publiek. Tussentaal, als informele Vlaamse spreektaal, is dan vaak een logische keuze.

Waarom is tussentaal zo populair?

In de voorbije decennia zijn veel Vlamingen in tussentaal opgevoed. Daardoor is dat de taal waarin ze zich het meest thuis voelen. Sommigen willen in bepaalde situaties wel standaardtaal spreken, maar kunnen het niet of niet zo goed.

Waarom heeft tussentaal geen vaste regels?

Tussentaal heeft geen vast aantal kenmerken die de taalvorm maken tot wat hij is. Integendeel, denk aan een cocktail waarbij ieder voor zich de ingrediënten kiest die hem of haar aanspreken en die op een geheel eigen wijze combineert. Ieders cocktail kan er anders uitzien, kan meer of minder ingrediënten bevatten, enz.

Hoe is algemeen beschaafd Nederlands ontstaan?

Het (gesproken) Standaardnederlands is ontstaan op basis vooral van het Hollandse dialect in de patricische kringen van Amsterdam, maar ook van Haarlem, Leiden, Den Haag.

Hoe is grammatica ontstaan?

Woordenboeken en grammatica’s – boeken waarin de regels van de taal worden beschreven – verschenen al ver vóór 1800. Wat wel waar is, is dat de taalwetenschap rond 1800 een echte empirische en systematische wetenschap werd, die meer behelsde dan taalfilosofie en kwesties rond ‘correct’ taalgebruik.

Gerelateerde berichten