Inhoudsopgave
Hoe worden ministers verdeeld?
Zodra de beoogde coalitiepartners een conceptregeerakkoord zijn overeengekomen, wordt een formateur benoemd met als opdracht een kabinet te formeren. De formateur benadert vervolgens, in overleg met onderhandelaars van de toekomstige coalitie, kandidaat-ministers en kandidaat-staatssecretarissen.
Wat moet je zeggen bij beediging?
Eed van trouw Voor Nederlandse militairen luidt deze eed: “Ik zweer (beloof) trouw aan de Koning(in), gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht. Zo waarlijk helpe mij God Almachtig (Dat beloof ik).” (Artikel 126a van het Algemeen militair ambtenarenreglement.)
Welke eed legt een minister af?
Deze eed of belofte heeft elk lid van het nieuwe kabinet afgelegd: ‘Ik zweer, ik verklaar dat ik, om tot minister (staatssecretaris) te worden benoemd rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd.
Wie staan er op het bordes?
Tijdens de bordesscène stellen de minister-president en de (eerste) vicepremier zich resp. rechts en links van de koning(in) op. De plaats van de overige ministers hangt af van de anciënniteit van hun departement. Zij staan aan de zijden of op de hoger gelegen treden van de bordestrap.
Hoeveel ministers zijn er 2021?
De VVD leverde zes ministers en drie staatssecretarissen, het CDA en D66 beide vier ministers en twee staatssecretarissen en de ChristenUnie twee ministers en één staatssecretaris. Door mutaties is dit in de loop van het kabinet gewijzigd. Aanvankelijk waren er vier ministers zonder portefeuille.
Wat houdt beëdiging in?
Een beëdiging is het trouw zweren aan de Grondwet en vindt plaats voordat een persoon in een bepaalde openbare functie werkzaam zal zijn. In bepaalde openbare functies is het vereist dat de werknemer zich onthoudt van bepaalde soorten gedragingen en dient hij integer zijn werkzaamheden te verrichten.
Hoe leg je de eed af?
Je zegt: “ Zo waarlijk helpe mij God Almachtig” en daarmee roep je de hulp van de Almachtige God in. Bij de belofte is je laatste zin: “Dat verklaar en beloof ik!” Inhoudelijk en juridisch is er geen verschil in wat je zweert of belooft, het verschil is alleen religieus.
Wat is Ambtsbelofte?
ambtsbelofte / ambtsgelofte. office promise bestuursrecht (ambtenarenrecht) – door ambtenaar krachtens wettelijke bepaling af te leggen verklaring over vervulling van zijn taken, bezegeld met de woorden: “Dat beloof ik.” of “Zo waarlijk helpe mij God almachtig”.
Wat is het verschil tussen de eed en de belofte?
Afleggen eed of belofte Bij een eed zweert men op de Bijbel en God en bij de belofte niet. Het letterlijke verschil zit hem vooral in de laatste zin van de ambtseed of ambtsbelofte. Bij de eed is dit namelijk: “Zo waarlijk helpe mij God Almachtig!” en bij de belofte: “Dat verklaar en beloof ik!”.
Wie zit er in het kabinet?
Het Nederlandse kabinet bestaat uit alle ministers van de zittende regering, met hun staatssecretarissen. Een kabinet draagt de naam van de regeringsleider, die minister-president wordt genoemd (bijvoorbeeld: kabinet-Rutte), eventueel met een (Romeins) volgnummer (bijvoorbeeld: kabinet-Balkenende I).
Wie wordt de nieuwe premier van Nederland?
Minister-president van Nederland | |
---|---|
Periode: 1848 (term minister-president sinds 1945) – heden | |
Huidige | Mark Rutte |
Sinds | 14 oktober 2010 |
Overig |
Hoelang mag demissionair zijn?
Aftreden van het kabinet bij verkiezingen Een kabinet wordt ook demissionair door reguliere verkiezingen (na vier jaar). Op de dag voor de verkiezingen biedt de minister-president het ontslag van zijn hele kabinet aan aan de Koning.
Is minister verantwoordelijk?
Zo is een minister altijd verantwoordelijk voor publiek geld en publieke taken, ook als er andere organisaties bij betrokken zijn. Verantwoording afleggen is alleen aan de orde als er sprake is van bevoegdheden. Door het contraseign wordt de minister verantwoordelijk voor besluiten van de Koning.
Waar staat de vertrouwensregel?
De vertrouwensregel houdt in dat een minister, staatssecretaris of het kabinet als geheel moet aftreden als zij niet langer het vertrouwen genieten van het parlement (lees: de Tweede Kamer).