Wat kan je het best doen als er een aardbeving is?

Wat kan je het best doen als er een aardbeving is?

Dit moet je doen als je buiten bent

  • Zoek een plaats op waar je op de grond kunt liggen. Blijf daar tot het schudden stopt.
  • Kijk uit voor gevallen elektriciteitsmasten en gebroken gasleidingen.
  • Blijf uit de buurt van beschadigde gebouwen.
  • Zit je in een voertuig?
  • Probeer dan te stoppen op een veilige plaats.

Hoe ontstaat een naschokken?

Als er een aardbeving plaatsvindt verschuift het gesteente langs een breukvlak. Het gesteente eromheen verschuift echter niet maar ondervindt wel een verandering van de spanning. Deze spanningsverandering kan wel een nieuwe, meestal kleinere, aardbevingen veroorzaken. Die noem je de naschokken van een aardbeving.

Hoe ontstaat een aardbeving en wat zijn de gevolgen?

Door het langs elkaar bewegen van de platen, wordt er een bepaalde spanning opgebouwd die kan leiden tot een aardbeving. De platen schieten dan langs elkaar heen of botsen tegen elkaar aan en veroorzaken daarmee een schokkende beweging van de aardkorst.

Wat is de schade van een aardbeving?

De schade van een aardbeving is niet overal het zelfde. Er zijn namelijk bepaalde factoren die de schade beïnvloeden. Enkele factoren die invloed hebben op de schade zijn: Diepte van de beving, soort ondergrond, aantal huizen en mensen in het gebied, kwaliteit van de huizen.

Wat zijn de aardbevingen in Nederland?

In Nederland komen er twee verschillende soorten aardbevingen voor. In het zuiden van Nederland zijn dit natuurlijke bevingen en in het noorden van Nederland komen er aardbevingen voor als gevolg van gaswinning. Dit noemen ze ook wel geïnduceerde aardbevingen.

Wat kunnen aardbevingen veroorzaakt worden?

Aardbevingen kunnen veroorzaakt worden door vulkaanuitbarstingen, meteorietinslagen, (kern)explosies en door het in storten van mijnen. Maar vaak is dit niet het geval. Meestal wordt een aardbeving veroorzaakt door verschuiven van de aard korst.

Related Posts