Inhoudsopgave
Welke stoffen kunnen luchtwegklachten veroorzaken?
Fijnstof en ozon (smog) kunnen tijdelijk klachten geven zoals droge ogen, hoesten, een droge keel of kortademigheid. Maar het er ook voor zorgen dat je longen blijvend minder goed werken. Ernstige smog kan bovendien hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid veroorzaken.
Wat is lucht vervuiling?
Alle vervuiling van de atmosfeer, of die nu door de natuur of door mensen wordt veroorzaakt, wordt luchtvervuiling genoemd. De veroorzakers zijn milieuverontreinigende stoffen. In het algemeen is luchtvervuiling een verstoring van het natuurlijke evenwicht in de lucht.
Welk gevolg heeft chemische en thermische vervuiling van het oppervlaktewater?
Een te hoog oplopende temperatuur van het oppervlaktewater heeft negatieve effecten op al het leven in het water. Mogelijke gevolgen zijn: Lagere oplosbaarheid van zuurstof waardoor het zuurstofgehalte van het water zal afnemen. Grotere vatbaarheid van organismen voor ziekten.
Wat betekent luchtkwaliteit matig?
De luchtkwaliteit is goed in de blauwe gebieden op de kaart. Geel geeft een matige kwaliteit van de lucht aan. Gebieden met oranje, rode en paarse kleuren scoren onvoldoende tot zeer slecht. Lees hier wat je moet doen als er veel luchtvervuiling is.
Welke soorten luchtvervuiling zijn er?
Soorten luchtvervuiling
- fijnstof: schadelijke deeltjes in de lucht, één van de oorzaken van smog;
- ammoniak, zwaveldioxide en stikstofdioxide zorgen voor verzuring en vermesting.
- smog (door ozon, fijnstof, zwaveldioxide en stikstofdioxide).
- zware metalen en gevaarlijke stoffen die niet of moeilijk afbreekbaar zijn.
Kan je zuurstof uit water halen?
Normaal gesproken zal een mens met zijn longen geen (voldoende?) zuurstof uit water kunnen halen, en zal onder water dus verdrinken. Maar wordt er echt helemaal geen zuurstof opgenomen in het bloed en waardoor kan dat dan niet in water maar wel uit de lucht.