Hoe moet je een debat inleiden?
Hoe schrijf je een betoog?
- De inleiding. In de inleiding van een betoog introduceer je, net als in alle andere teksten, het onderwerp.
- De kern. In de kern van je betoog behandel je per alinea een argument voor je standpunt.
- Het slot. In het slot van je betoog noem je nogmaals kort je argumenten voor je standpunt.
Een goede introductie kan humor, een anekdote, een schokkende feitje of een beeldend beschreven probleem bevatten. Het is belangrijk dat mensen onmiddellijk willen luisteren naar de rest van je speech. Je wil de structuur van je speech weergeven met prikkelende maar bondige labels.
Hoe begin je een pleidooi?
Start bijvoorbeeld met een retorische vraag, gezegde, spreuk, citaat of een haakje naar een actualiteit. Hierna schets je de algemene feitelijke context, ga je kort in op waar de zaak volgens jou om draait en geef je aan hoe je pleidooi verder is opgebouwd. Met een tussenzin kondig je de overgang naar de romp aan.
Hoe pleidooi afsluiten?
In plaats van het pleidooi af te schaffen als norm, zou het moeten worden aangemoedigd, samen met de organisatie van de zittingen op een stipt tijdstip in een zittingszaal waar partijen, advocaten en rechter(s) stipt aanwezig zijn.
Wat is enkelvoudige argumentatie?
Bij enkelvoudige argumentatie wordt het standpunt onderbouwd met één argument: De pijl in een schema kan naar boven of naar beneden wijzen. Naar boven betekent ‘dus’. Je leest dan van beneden naar boven. Naar beneden betekent ‘want’. Je leest dan van boven naar beneden. Het argumentatieschema hierboven lees je dus als volgt:
Wat is argumentatie in een essay?
De argumentatie is het belangrijkste deel van je essay. Met argumenten voor en weerleggingen van tegenargumenten overtuig je je lezer van jouw standpunt. Je doet dit door een argument naar voren te brengen en deze te bewijzen op basis van feiten, literatuuronderzoek, eigen onderzoek en/of waterdichte redeneringen.
Waarom argumenteren in spreeksituaties?
Argumenteren. In veel spreek- of schrijfsituaties moet je in staat zijn een eigen standpunt te formuleren en dat te staven met argumenten. Tips. Maak je standpunt en je argumenten als zodanig herkenbaar voor je lezers/gesprekspartners/publiek door indicatoren te gebruiken.