Inhoudsopgave
- 1 Hoe worden wethouders voorgedragen?
- 2 Kan een wethouder door de gemeenteraad ter verantwoording worden geroepen?
- 3 Kan de gemeenteraad de burgemeester ontslaan?
- 4 Hoeveel uur werkt een wethouder?
- 5 Is wethouder ook raadslid?
- 6 Wat is de gemeenteraad van burgemeester en schepenen?
- 7 Hoe wordt een burgemeester benoemd?
Hoe worden wethouders voorgedragen?
De wethouder wordt direct gekozen door de kiezers. De wethouders worden door de gemeenteraad gekozen. Een wethouder wordt voorgedragen door zijn politieke partij. Als je genoeg handtekeningen hebt opgehaald, kun je in de meeste gemeenten onderwerpen op de agenda van de raad zetten.
Kan een wethouder door de gemeenteraad ter verantwoording worden geroepen?
Anders dan een gemeenteraadslid krijgt een wethouder daarom een salaris. Tussen raad en wethouder geldt, evenals tussen het parlement en de minister, de vertrouwensregel. Een wethouder kan door de gemeenteraad worden afgezet indien hij niet langer het vertrouwen van de raad heeft.
Is wethouder een fulltime baan?
Wethouders en burgemeesters oefenen hun functie wel fulltime uit. Soms is echter afgesproken dat een bepaald wethouderschap een deeltijdbaan is of worden twee ‘duo-wethouders’ op één portefeuille gezet.
Welk orgaan kan een besluit van het gemeentebestuur vernietigen?
In artikel 132, vierde lid is bepaald dat de Kroon een besluit van een gemeentelijk of een provinciaal bestuursorgaan kan vernietigen, indien het besluit in strijd is met het recht of het algemeen belang.
Kan de gemeenteraad de burgemeester ontslaan?
Indien sprake is van een verstoorde verhouding tussen de burgemeester en de raad, kan de raad, door tussenkomst van de commissaris van de Koning, een aanbeveling tot ontslag zenden aan Onze Minister.
Hoeveel uur werkt een wethouder?
34 uur en 45 minuten.
Wat is het salaris van een wethouder?
Het salaris van een Wethouder is afhankelijk van de grootte van de gemeente en ligt tussen de €1561 en €9098 bruto per maand. Een Wethouder kan aanspraak maken op een eenmalige uitkering, een vakantie-uitkering en een eindejaarsuitkering. Verder krijgt een Wethouder ook een vaste onkostenvergoeding.
Volgens de wet heeft ieder raadslid het recht om een eigen stem uit te brengen. De wethouder wordt direct gekozen door de kiezers. De wethouders worden door de gemeenteraad gekozen. Een wethouder wordt voorgedragen door zijn politieke partij.
Wie hebben er in de provincie en gemeente de wetgevende macht?
Het parlement (de Staten-Generaal) vormt samen met de Koning en ministers de wetgevende macht; de uitvoerende macht berust bij de Koning en de ministers. De positie van de koning is vastgelegd in de Grondwet. De koning is onschendbaar.
Is wethouder ook raadslid?
Een wethouder kan niet tegelijkertijd een raadslid zijn. Dit heeft te maken met de toezichthoudende taak die de gemeenteraad heeft. Als een wethouder zowel in het dagelijks bestuur als in de raad zou zitten zou hij in feite toezicht houden op zichzelf!
Wat is de gemeenteraad van burgemeester en schepenen?
De gemeenteraad keurt de beleidsvoorstellen van het college van burgemeester en schepenen goed. Op die manier worden de beslissingen uiteindelijk door de gemeenteraad genomen. Daarom is de gemeenteraad de wetgevende machtvan een gemeente. Het college van burgemeester en schepenen.
Wanneer wordt de burgemeester gekozen in deelstaten?
In vrijwel alle deelstaten wordt de burgemeester direct door het volk gekozen. Zijn ambtstermijn duurt vier, vijf of zes jaar. Hij is niet alleen hoofd van de administratie maar ook van de gemeenteraad. De drie steden Berlijn, Hamburg en Bremen zijn deelstaten. De burgemeesters worden er door het deelstaatparlement en niet door het volk gekozen.
Wat is de betekenis van burgemeester?
Burgemeester. Zie burgemeester (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van burgemeester. Een burgemeester is een bestuursfunctionaris op gemeentelijk niveau. Internationaal is er een verscheidenheid aan functies en macht die een burgemeester heeft.
Hoe wordt een burgemeester benoemd?
Benoemen burgemeester. Een burgemeester wordt benoemd door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (‘de Kroon’). Dit gebeurt op basis van een aanbeveling van de gemeenteraad. Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van 6 jaar.