Waarom moet je stil blijven liggen bij een CT-scan?

Waarom moet je stil blijven liggen bij een CT-scan?

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. De foto’s mislukken namelijk als u beweegt. Het is noodzakelijk dat u tijdens het maken van de foto’s ongeveer 5-10 seconden uw adem vasthoudt.

Wat is zichtbaar op CT-scan?

Met een CT-scan maken we foto’s van dwarsdoorsnedes van weefsels of organen. Dus van de binnenkant van uw lichaam. Op de foto’s kunnen we zien of er afwijkingen zijn in botten en organen. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft.

Wat is een CT-scan?

Met een CT-scan kun je een lichaamsdeel plakje voor plakje weergeven. Dit onderzoek wordt vooral gebruikt om de vaten van de hals, het hoofd, het hart en de longen te bekijken. Wat is een CT-scan? Een CT-scan is een röntgenapparaat dat een serie foto’s maakt.

Is de CT-scan schadelijk?

Een CT-scan kent weinig risico’s. De scan werkt met röntgenstraling. Eenmalig gebruik kan geen kwaad, maar bij veelvuldig gebruik kan het schadelijk zijn. Een arts vraagt dit onderzoek daarom alleen aan als het echt nodig is.

Wat is de CTA-scan?

Een variant van de CT-scan is CT Angiografie (CTA). CTA is een CT-scan van de bloedvaten. Hierbij wordt een contrastvloeistof in je arm gespoten. Je voelt hier niets van en plast het contrastmiddel na het onderzoek vanzelf weer uit. Door de contrastvloeistof worden bloedvaten duidelijker zichtbaar op de scan.

Wat te doen na een CT-scan?

Neem iets te eten mee voor ná het onderzoek. Soms is het nodig dat u voor en na de CT-scan vocht via een infuus krijgt. Dit gebeurt tijdens een dagopname. Extra drinken vooraf hoeft dan niet.

Wat eten na CT-scan?

U mag direct na het onderzoek weer eten en drinken, wat u krijgt aangeboden op de afdeling Dagbehandeling. U drinkt in de 12 uur na het onderzoek minimaal 1 liter vocht naast het infuus dat u nog gedurende 6 uur toegediend krijgt.

Hoe lang niet eten voor CT-scan?

Op de dag van het onderzoek mag u niet meer eten en drinken in de twee uur vóór de CT-scan. Wanneer u medicijnen gebruikt mag u deze innemen met een beetje water, tenzij uw arts u vertelt dat u deze medicijnen voor het onderzoek niet mag slikken.

Related Posts