Inhoudsopgave
Wat betekent artikel 15?
In het eerste lid van artikel 15 is vastgelegd dat niemand zijn vrijheid mag worden ontnomen behalve in gevallen bij of krachtens de wet bepaald. Voor vrijheidsontneming anders dan op rechterlijk bevel garandeert het tweede lid de mogelijkheid de rechter te vragen in vrijheid gesteld te worden.
Wat is artikel 16?
Geen feit is strafbaar dan uit kracht van een daaraan voorafgegane wettelijke strafbepaling.
Wat valt onder vrijheidsberoving?
het benemen, beroven of beperken van de vrijheid. Het is strafbaar iemand, zonder daartoe gerechtigd te zijn, van zijn vrijheid te beroven. Ook een politieman kan zich daaraan schuldig maken.
Is vrijheidsberoving strafbaar?
Wat is wederrechtelijke vrijheidsberoving? Op grond van artikel 282 van het wetboek van strafrecht is het strafbaar om opzettelijk iemand wederrechtelijk van zijn vrijheid te beroven of beroofd te houden. Met vrijheid wordt gedoeld op de vrijheid van op de vrijheid van beweging van die persoon.
Wat is artikel 29?
Niemand mag beschuldigd of in verzekering genomen worden, dan uit kragt der Wet, in de gevallen, en volgends de wijze, door Haar voorgeschreven. Niemand kan gevonnisd worden, dan na alvoorens wettig te zijn geroepen, en alle de middelen van verdediging te hebben kunnen bezigen, die bij de Wet bepaald zijn.
Wie is op grond van de wet belast met de tenuitvoerlegging van deze straf?
De tenuitvoerlegging van strafbeschikkingen, vonnissen of arresten, houdende veroordeling tot geldboete of tot een maatregel als bedoeld in artikel 36f van het Wetboek van Strafrecht, geschiedt door of vanwege het openbaar ministerie dat de strafbeschikking heeft uitgevaardigd of de zaak aanhangig heeft gemaakt.
Wat betekent Niemand mag zijn vrijheid worden ontnomen?
Buiten de gevallen bij of krachtens de wet bepaald mag niemand zijn vrijheid worden ontnomen. Hij aan wie anders dan op rechterlijk bevel zijn vrijheid is ontnomen, kan aan de rechter zijn invrijheidstelling verzoeken. Hij wordt in dat geval door de rechter gehoord binnen een bij de wet te bepalen termijn.
Welke wetgeving schrijft voor dat vrijheidsbeneming in principe alleen mogelijk is op bevel van de rechter?
Als er sprake is van vrijheidsberoving door een medeburger, dan zegt het Wetboek van Strafrecht er in artikel 282 het volgende over: 1 Hij die opzettelijk iemand wederrechtelijk van de vrijheid berooft of beroofd houdt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie.
Wat is een wederrechtelijke gedraging?
Wat is wederrechtelijk? In strijd met het recht.