Wat is rampgebied Limburg?

Wat is rampgebied Limburg?

In het zuiden van de provincie zijn grootschalige evacuaties aan de gang. De Maas stond nog nooit zo hoog als nu. Limburg is door het demissionaire kabinet officieel tot rampgebied verklaard. Dit betekent dat een deel van de schade die door de watersnood is veroorzaakt, door de overheid wordt vergoed.

Waar is het rampgebied?

Terwijl het waterpeil in Zuid-Limburg begint te zakken, maakt de noordelijke helft van de provincie zich op voor het hoge water. Daarnaast zijn België en Duitsland zwaar getroffen door overstromingen met tientallen doden tot gevolg. Het rampgebied in beeld.

Waar is het overstroomd in Limburg?

Zware regen heeft in Zuid-Limburg tot wateroverlast geleid. Bij het dorp Epen dreigde de rivier de Geul te overstromen, maar in de loop van de nacht nam het gevaar af. Zondag viel er veel regen in het gebied. Het waterpeil in de Geul liep daardoor snel op.

Waar evacuatie Venlo?

In Venlo zelf gaat het om het gebied tussen restaurant Valuas, de Urbanusweg, de A67 en de Maas, en ook het gebied vanaf Océ tot en met Velden en Lomm ten westen van de Rijksweg. Aan de westkant van de Maas wordt het gebied tussen de Watermolen in Hout-Blerick en de Berckt in Baarlo ontruimd.

Welke wijken in Maastricht moeten evacueren?

De Veiligheidsregio-Zuid evacueert in Maastricht bewoners van de wijken Randwyck en Heugem. Ook inwoners van een aantal laag gelegen straten in Eijsden, Laag Caestert, Maasband, Meers en Berg aan de Maas moeten hun woning verlaten.

Welke gebieden overstroming?

Check of je in een risicogebied woont Via overstroomik.nl kun je zelf bekijken of je in een risicogebied woont. De site maakt bezoekers bewust van de kans op een overstroming en geeft tips over wat je dan zou kunnen doen. De site geeft geen informatie tijdens een overstroming.

Welke gebieden zijn overstroomd Duitsland?

Vooral Berchtesgaden en Bischofswiesen, helemaal in het zuiden nabij de grens met Oostenrijk, zijn zwaar getroffen. Het water stroomt van de bergen en het waterpeil van de Ache neemt fors toe. Enkele huizen zijn ontruimd. De bevolking wordt geadviseerd kelders te verlaten en niet op straat te gaan.

Waar komt het water in Limburg vandaan?

In Limburg wordt immers 75% van ons drinkwater gewonnen uit grondwater. De rest maakt WML van oppervlaktewater. Van Maaswater om precies te zijn. Om vervuiling van het grondwater te voorkomen zijn waterwingebieden, grondwaterbeschermingsgebieden en boringsvrije zones aangewezen die extra bescherming nodig hebben.

Waarom overstroomt?

Als het in korte tijd extreem hard regent, kan er op verschillende plaatsen in de stad wateroverlast ontstaan. Het is een misverstand dat de pompen in de gemalen deze grote hoeveelheid regen niet aankunnen. Het probleem ligt bij het riool: de bui past niet meer in het riool.

Is er wateroverlast in Susteren?

In de afgelopen 12 uur is er in Echt-Susteren op locaties tot wel 145 mm regen gevallen. Dit zijn enorme hoeveelheden waar het rioolstelsel niet op berekend is. Dit zorgt dan ook voor overlast zoals ondergelopen tunnels , weggedeeltes en kelders.

Related Posts