Welk soort voedsel verspillen we jaarlijks het meeste?

Welk soort voedsel verspillen we jaarlijks het meeste?

Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. In absolute hoeveelheden vindt hier wel de grootste daling plaats (met uitzondering van aardappelen; hiervan wordt juist meer verspild). Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild.

Welke landen verspillen het meeste voedsel?

Statistieken per land

  • Verenigde Staten 🇺🇸 – 126 miljoen ton per jaar (415 kg per capita) (CEC, 2017)
  • Canada 🇨🇦 – 11.2 miljoen ton per jaar (303 kg per capita) (Second Harvest, 2019)
  • Mexico 🇲🇽 – 20 miljoen ton per jaar (155 kg per capita) (FAO, 2018)

Hoeveel voedsel verspillen restaurants?

Zij verspillen gezamenlijk jaarlijks circa 61 miljoen kilo voedsel. Dat maakte Rabobank bekend tijdens de Horecava, op de slotdag van de Food Waste Challenge. De inwoners van Haarlem kunnen een jaar eten van het voedsel dat jaarlijks wordt verspild in restaurants en hotels: 61 miljoen kilo.

Welk voedsel wordt het meest verspilt?

Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild. In 2019 verdween gemiddeld 45,5 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet (bron: Voedingscentrum, 2019).

Wat wordt het meest weggegooid?

De meest verspilde vaste voedingsmiddelen zijn: brood (21% van de totaal verspilde hoeveelheid, zie tabel 1), zuivelproducten (15%), groente (11%), fruit (9%) en aardappelen (8%) . Vlees is uit de top 5 . In 2016 was de top 5: brood 22%, zuivel 17%, groente 14%, fruit 12% en vlees 7% .

Wie verspilt het meeste voedsel?

Toch tellen kleine beetjes weggegooid voedsel in een jaar aardig op. Uit onderzoek2 blijkt dat eenpersoonshuishoudens en jongeren het meest verspillen. Naarmate mensen ouder zijn, gooien ze minder weg.

Hoeveel voedsel smijt Europa jaarlijks weg?

Elke Europeaan gooit jaarlijks gemiddeld 173 kilo voedsel weg. Er zijn dan ook afgelopen jaren verschillende projecten opgestart om de verspilling tegen te gaan.

Hoeveel eten wordt er weggegooid in de horeca?

Maar ook in de horeca wordt veel voedsel weggegooid: zo’n 55.000 ton per jaar; wat neerkomt op ongeveer 14% van de totale voedselverspilling. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar natuurlijk ook voor de portemonnee van horecaondernemers.

Hoeveel eten gooien supermarkten weg?

Jaarlijks verdwijnt volgens het Voedingscentrum zo’n 180.000 ton voedsel in de prullenbak van de supermarkten. En de gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo’n 41 kilo eten weg.

Related Posts