Welke fasen van besluitvorming zijn er?

Welke fasen van besluitvorming zijn er?

Vijf soorten besluitvorming

  • Besluitvorming 1: Ad random: het lot beslist.
  • Besluitvorming 2: Klassieke besluitvorming: één persoon beslist.
  • Besluitvorming 3: Meerderheidsbesluit: meeste stemmen gelden.
  • Besluitvorming 4: Consensus: unaniem beslissen/iedereen een veto.
  • Besluitvorming 5: Consent: iedereen kan zich erin vinden.

Wat zijn de vier stappen van gezamenlijke besluitvorming?

De situatie bespreken. De mogelijkheden bespreken. Achterhalen wat de voor- en nadelen en risico’s zijn van de verschillende mogelijkheden. De voorkeuren bespreken.

Wat is de kern van gezamenlijke besluitvorming?

Gezamenlijke besluitvorming is een proces waarin de zorgprofessional en de patiënt gezamenlijk beslissen hoe een gezondheidsprobleem op te pakken. De verschillende opties, de voor- en nadelen van de opties en de overwegingen die belangrijk zijn voor de individuele patiënt worden besproken.

Wat zijn besluitvormingsprocedures?

Het proces van keuze maken tussen verschillende mogelijkheden.

Hoe werkt besluitvorming?

Politieke besluitvorming is ingewikkeld. Er worden beslissingen genomen en plannen en wetten gemaakt, maar ook moet steeds in de gaten worden gehouden of het land goed wordt bestuurd. Daarnaast moeten beslissingen worden uitgevoerd.

Wat is belangrijk bij shared decision making?

Bij shared decision making (SDM), ook bekend als Samen Beslissen, nemen patiënt en zorgverlener samen een besluit welke zorg het beste bij de patiënt past. De arts bespreekt met de patiënt de medische opties, voor- en nadelen en de gevolgen van de behandeling, diagnose en nazorg.

Wat is gedeelde besluitvorming?

Bij gedeelde besluitvorming (‘shared decision making’) geeft de arts vooraf aan dat er een beslissing genomen moet worden en dat de mening van de patiënt belangrijk is; de arts vraagt de patiënt ook naar diens ideeën, wensen en voorkeuren en nodigt de patiënt expliciet uit om samen over de opties na te denken.

Waarom is gezamenlijke besluitvorming belangrijk?

Gezamenlijke besluitvorming levert meer patiënttevredenheid en een betere kwaliteit van leven op, en draagt bij tot een betere arts-patiëntrelatie. Patiënten die zelf beslissen, maken doorgaans een weloverwogen en medisch gezien verstandige keuze.

Gerelateerde berichten